Poligami Berlandaskan Nafsu atau Sunnah?

Poligami Berlandaskan Nafsu atau Sunnah?

Poligami halal dan jangan sesekali cuba untuk mengharamkannya. Apa yang jelasnya, poligami satu sunnah Rasul yang paling di sukai oleh para suami. Islam mengharuskan seorang lelaki berkahwin lebih daripada seorang untuk menambahkan zuriat dan mengelakkan daripadanya berlaku perbuatan maksiat. Had untuk seorang suami menambahkan bilangan isteri hanya empat orang saja. Firman Allah S.W.T (Surah an-Nisa’ : Ayat 3 ) Maksudnya : ….Maka kahwinlah mana-mana perempuan yang kamu berkenan, dua, tiga atau empat orang.Jika kamu takut tidak berlaku adil, maka kahwinilah seorang saja….

Bagaimana poligami berlaku sedangkan siisteri tidak ada kekurangan? Sekiranya perhubungan berlaku atas sebab tertarik dengan sidia (kerana cantik dan muda) atau simpati kerana masih belum berpunya (Andalusia) dan adakah si suami akan dikategorikan sebagai curang (kerana menurut nafsu) dan pihak sidia sebagai perampas suami orang? Apakah sebab yang kukuh membolehkan poligami? Adakah persetujuan perlu dari pihak isteri dan sekiranya isteri masih berkeras tidak dapat menerima, nak buat macamana?

Sesungguhnya Islam mengharuskan POLIGAMI, mereka yang dapat melaksanakan tuntutan keadilan dalam poligami mendapat pengiktirafan mengikut / turut sunnah Nabi dan mendapat pahala yang sangat besar di sisi Allah. Sebaliknya bagi mereka yang tidak berkemampuan tetapi berpoligami hanya kerana hawa nafsu semata-mata (jauh sekali menganggapnya ibadah (perhambaan total kepada Allah))maka haram hukumnya berpoligami kerana ianya akan membawa kesengasaraan banyak pihak dan menjadi fitnah kepada keindahan hikmah poligami di sisi Islam. Poligami di sisi Islam, tidak pernah lahir mereka yang dianggap sebagai curang dan perampas suami orang.

Sekiranya perkara ini timbul adalah berkemungkinan ia akibat pengamal poligami itu sendiri telah gagal melaksanakan tuntutan poligami di sisi Islam. Untuk mempastikan semua pihak menikmati keindahan poligami tanpa rasa curiga dengan Hukum keharusan yang Allah tetapkan, seharusnya mereka yang terlibat mempastikan terlebih dahulu matlamat kehidupan diri sendiri hendaklah selari dengan tuntutan kehidupan di sisi Allah, matlamat berkeluarga juga selari dengan matlamat kekeluargaan dalam Islam begitu juga matlamat berpoligami. Seterunya pastikan mereka beramal dengan segala tuntutan yang telah di tetapkan oleh Allah. Penyelesaian terbaik kepada segala masalah ada dalam Islam.

Kebenaran berpoligami bukanlah satu peluang yang baik kepada kaum lelaki tetapi merupakan satu tanggungjawab yang besar sekiranya diamalkan. Seseorang yang hendak berpoligami hendaklah mengikut peraturan-peraturan yang telah ditetapkan oleh syara’ supaya perkara-perkara yang tidak diingini tidak berlaku. Poligami yang diamalkan dengan baik dan mengikut syariat Allah akan mendapat berkat dan bahagia di dunia dan di akhirat.

Poligami yang mengikut hawa nafsu akan dilaknat dan dimurkai oleh Allah.

·         Lelaki yang hendak berpoligami mestilah beriman dan taat kepada perintah Allah. Lelaki yang beragama akan menghayati  konsep poligami yang sebenar dan mengamalkannya terhadap isteri-isterinya.

  • Lelaki tersebut hendaklah berlaku adil terhadap isteri-isterinya, sama ada mengenai nafkah zahir atau nafkah batin.
  • Lelaki tersebut mestilah mempunyai tubuh badan yang sihat supaya dapat menyempurnakan segala tanggungjawab terhadap isteri-isteri dan anak-anaknya.
  • Hendaklah mempunyai sumber kewangan yang cukup dan teguh untuk menampung keperluan isteri-isteri dan anak-anaknya. Sumber kewangan yang tidak cukup akan membawa kesan yang tidak baik kepada sesebuah keluarga.

Sabda Rasulullah S.A.W ( Riwayat Abu Daud dan at-Tarmizi ) Maksudnya: “Daripada Abu Hurairah r.a bahawa Nabi S.A.W telah bersabda, sesiapa yang mempunyai dua orang isteri lalu memberi kepada seorang daripada kedua-duanya, dia akan dibangkitkan di hari kiamat kelak dengan bahunya berat sebelah. “Akibat poligami yang tidak mengikut syariat Allah: ·         Menimbulkan permusuhan dalam keluarga khususnya terhadap isteri-isterinya.

  • Menimbulkan masalah kepada anak-anak yang tidak cukup perbelanjaan dan memaksa mereka melakukan perbuatan-perbuatan yang tidak baik.
  • Pembawa kepada penganiayaan terhadap kaum wanita.
  • Mewujudkan masyarakat yang tidak aman.

Sabda Rasulullah S.A.W ( Riwayat Aby Daud,Tarmizi, Nasai Ibnu Majah ) Maksudnya : “Daripada Aisyah r.a telah berkata: Sesungguhnya Rasulullah S.A.W membahagikan giliran sesama isterinya dengan adil dan baginda berdoa: ” Ya Allah! Ini bahagian aku yang dapat aku laksanakan kerana itu janganlah Engkau cela aku tentang apa-apa yang Engkau kuasai sedangkan akut tidak menguasainya “. Berkata Abu Daud : maksudnya ialah ‘hati’.

Advertisements

4 thoughts on “Poligami Berlandaskan Nafsu atau Sunnah?

  1. Adalah munafik klo aaeman bilang tak ingin poligami. Tapi aaeman juga hanya berani bilang di alam hati sahaja. Di alam nyata, tak semua lelaki sanggup menjalani poligami dengan aman sentosa apalagi sejahtera. Jangankan aaeman, sedangkan aagym yang sudah jelas kualitas agama yang kaffah bersama keluarganya, begitu menikah lagi langsung melorot wibawanya karena dipergunjingkan orang banyak. Lelaki kami umumnya termasuk golongan suami takut isteri. Kenapa? Karena buat menikah lagi seorang muslimin bukan hanya harus seijin tertulis dari isterinya tapi juga dari bosnya dikantor. lalu siapa juga lelakinya yang mahu mempermalukan dirinya?

  2. memang tidak semua wanita sanggup dimadukan….namun jika pandang dari segi pahala yang akan dimiliki…tidak terhitung nilainya….suami saya sendiri berterus terang dengan saya untuk mendapatkan kebenaran berkahwin dua….pada mulanya hati wanita mana yang tidak sedih…setelah mendapat tunjuk ajar dan nasihat dari beberapa orang yang alim ulamak….baru saya sedar…suami saya seorang yang bertanggungjawab kerana jika dia seorang yang jahat….dia sendiri akan berkahwin secara senyap tanpa pengetahuan saya….dan alhamdulillah dia bawa saya berjumpa dengan gadis pilihannya itu….memang tepat pilihannya….dia tidak memandang dari paras rupa…tapi sifat2 yang gadis itu miliki….gadis itu tidak secantik mana, bertubuh agak gempal dan berkulit tidak cerah….tapi sangat lembut dan pandai menghormati orang lain…..ada ciri2 gadis solehah…kemudian,saya terfikir sejenak…..selama ini pun suami saya tidak pernah mengabaikan tanggungjawab kepada keluarga dan ibu bapanya sendiri….jadi memang layaklah dia untuk berkahwin dua…insyaallah awal tahun depan mereka akan berkahwin….doakan saya ketabahan dan kesabaran dalam mengharungi ujian dari Allah SWT ini….

  3. saya sangat kagum dengan emi, mcm mana nk setabah itu, saya seorang wanita yang hanya mampu menangis pabila suami sebegitu, bagaimana saya nak tahu dia kahwin lain semata-mata untuk tanggungjawab atau nafsu… bg la tips skit untuk kuatkan hati ini….rase xsanggup berkongsi dengan orang lain, perasaan meracuni saya,takut di abaikan kerana isteri kedua.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s