Sedih kan?

Assalamualaikum…

Tolonglah ambil masa 2 minit untuk membaca ini….
kalau lebih dua minit tu bukan membaca la tu..tapi mengeja.. 😉

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih…

Bayangkan benda ini berlaku pada anda…..

Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah… tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun… lalu salah seorang lelaki tu bertempik :

“Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu”
Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri…. daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam tu…

Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata:

“Ok Pak Imam, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat”…. sambil kedua lelaki tersebut bersedia untuk sama-sama bersembahyang berjemaah….

Macammana.. adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas. selain terhibur anda fikirlahlah…

” Sedih kan, dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 20 yg betul-betul beriman… ”

” Sedih kan, berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya…
kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah..
baru kena ugut terus lari lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi…”

“Sedih kan, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja.. tu pun bila time sembahyang jumaat..tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembah yang raya…”

“Sedih kan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al Quran”

“Sedih kan, berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapiberlumba-lumba mengejar dunia”

“Sedih kan, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai.. tak cukup masa..

Dan lebih Sedih lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak
berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama..

Sedih kan???
Kenapa gelak/ tu kan realiti.. tapi yg paling Sedih sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain… berapa orang yang akan buka thread ni untuk luangkan masamembaca? berapa banyak????

Wallahualam..

Sumber : Pesanan ikhlas dari seorang kawan

Advertisements

5 thoughts on “Sedih kan?

  1. Assallam’mualaikum,
    ‘Kawan’…pada saya tajuk nya patut ditukar ke ‘Sedihkan” saya rasa lebih sesuai..don’t you think so..bcoz..itu antara hakikat yang patut kita lihat hari ini..dan semua itu tak mustahil beb..

    p/s : waalaikummussalam…
    terima kasih atas cadangan yang bernas..

  2. Pingback: Tazkirah Jumaat: Al-Kisah Untuk Difikirkan Hikmahnya « On Da Street

  3. salam..
    sy cuma nk beri sedikit komen..terlalu kasar untuk menghukum org dgn mengatakan dorg ni hipokrit…kt kene menilai kekangan yg jemaah hadapi atau kemaslahatan yg lain yg mnyebabkan mereka bertempiaran lari..mukin terkejut..memikirkan kehidupan ank isteri..ayh dan ibu..

    benar die xckp nk bunuh..tp apa makna kematian??meninggalkan segala apa yg ada didunia yg dibw bekal hanyalah iman..

    beriman kepada Allah bukan hanya pd tingkah laku..tp juga pertuturan dan hati..adakah kt dpt menilai sejauh mner tinggi iman seseorg?? tidak terjangkau akal manusia untuk menafsirkn..

    mati syahid pon ada aturan dan syaratnye..dont judge a book by its cover..sekian..thankz

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s