Wahai gadisku

Rupa paras Rabi’ah Adawiyyah yang menarik ialah dua bibirnya yang cukup manis dengan hiasan warna kekuatan kalimah dan maksudnya.

Tentu kau tahu bahawa kekurangan nafsu itu mampu dipertahankan oleh seorang gadis sepertimu dengan sifat malu……….satu-satunya sifat yang ada untuk membelenggu nafsu didalam penjaranya. MALUlah yang menjadi benteng pertama dan terakhir untuk menjaga maruahmu, maruah keluargamu dan maruah zuriatmu. Malu itulah yang menjadi kata hikmat para nabi dahulu seperti sabda Rasulullah s.a.w bermaksud :

“Bila kau tidak malu,buatlah apa yang kau mahu”

Dengan kata lain, bila kau kehilangan sifat malu mu itu, kau boleh melakukan apa saja yang aku mahu sekalipun kerja itu seberat-berat kerja dan sejaht-jahat perbuatan.

Bila kau tidak malu, kau boleh membuang seluruh pakaianmu

Bila kau tidak malu, kau boleh menyebut secemar-cemar bahasa

Bila kau tidak malu, kau boleh melacurkan seluruh hidupmu, keluargamu bahkan zuriatmu!!!!!!!!!!!!!!

Wal’iaazubillah!!! Sebenarnya kau amat sedar tentang akibat orang yang kehilangan sifat malunya. Kesian dia… di dunia terhina di akhirat merana…

Wahai Gadisku

Bukankah namamu Rabi’ah Adawiyah yang berupa paras seperti yang ku paparkan itu? Kalau demikian, kaulah gadis pilihanku itu.

Cukuplah dulu, secarit rupa parasmu yang menawan hatiku ini. Cuma disini, aku ingin benar menukilkan beberapa bentuk rupamu yang perlu kau ukirkan dan sedikit resepi yang penting untuk menjaga badan dan diet jiwamu agar menjadi gadis yang paling cantik di duniaku:

Pertama: Jadilah permata bukan kaca, atau emas bukan loyang, atau sutera bukan benang.

Diet yang pertama ini memerlukan bahan-bahan mentah yang asli bukan tiruan. Tentulah bahan-bahan asli terdiri daripada perkara-perkara berikut:

a)      Ikhlas hati kepada Allah

b)      Bersikap benar dalam segala keadaan

c)      Tetap pendirian dalam perjuangan

d)      Menurut jejak langkah Rasulullah s.a.w atau hidup dalam lingkungan syarak

e)      Sentiasa redha dengan qada’ Allah

f)        Gigih berikhtiar sebelum bertawakkal/berserah diri

g)      Meninggal jauh segala sifat-sifat nifak atau kepura-puraan

Apabila bahan-bahan itu diadun dengan baik, pastinya kau kelihatan sebagai sebutir permata ditengah-tengah pepasir bukannya kaca yang bakal cair mengalir. Biarlah pakaianmu ditenun dengan takwa. Biarlah make-upmu dicampur dengnan senyum mesra. Dan biarlah gerak langkahmu disulam dengan rendah diri sentiasa.

Kedua: Jadilah ubat bukan penyakit atau mawar bukan racun. Ramuan ubat tentulah bahan-bahan yang kebanyakkannya pahit atau sekuntum mawar yang tidak mudah dipetik. Namun ianya amat berguna. Ramuan ubat hendaklah disatukan daripada bahan-bahan berikut:

a)      Sabar yang indah dalam menempuh tribulasi/mihnah/ujian. Tahan senafas!

b)      Bersedia ditegur dan dikritik kerana orang yang berlapang dada itulah yang akan meningkat tinggi. Wau yang tinggi ialah wau yang sanggup merempuh angina bukan menurut angin

c)      Banyak memberi bukan menerima. Sudah tentu sebelum menerima perlu memiliki sebab orang yang tidak punya sesuatu tidak mampu memberi sesuatu. Berkhidmat dahulu, hasil menyusul kemudian

d)      Sentiasa berfikiran besar dan mengatur persekitaran menjadi kelas pertama

e)      Bertindak mencari kekayaan dan mencipta peluang. Bukannya bersedia memberi alasan untuk sebuah kegagalan

f)        Membuang tiga sifat orang-orang kecil sejauh mungkin iaitu membuang masa, banyak menguruskan hal-hal kecil dan suka bertengkar/berdebat

Semua ramuan di atas berupa sabar, berlapang dada, berkhidmat, berfikiran besar, bertindak dan membuang sifat orang-orang kecil merupakan ubat dan mawar kehidupan cemerlang.

Ketiga : Jadilah penyuluh bukan pembunuh

Nama resepi ini sudah cukup menggambarkan betapa menariknya kuah hidangan. Jernih tetapi berkilauan apabila tersentuh sedikit cahaya. Pantulan cahayanya kuat, mudah menerima cahaya dan tembus oleh cahaya. Antara bahan yang diperlukan ialah:

a)      Ibadah syakhsiyyah

b)      Nasihat dan kata hikmat

c)      Budi pekerti mulia dan adab sopan berharga

d)      Panduan sirah dan hadis-hadis Rasulullah s.a.w

e)      Petunjuk Allah yang utama iaitu Quran yang mulia

Adunan bahan-bahan itu menjadikan tenaga dinama yang berkualiti, cas yang sentiasa hidup. Sesiapa yang berada dalam kegelapan tentu memerlukan sinar cahaya. Maka inilah sinarnya untuk menyukuh jalan hidup : al-Quran, Hadis, akhlak, nasihat dan ibadah. Cunalah, kau akan menjadi penyuluh. Kalau bukan penyuluh maka yang lainnya tidak ada lagi selain pembunuh.

Keempat: Beberapa peringatan

Senjata lidah ialah bahasa

Jadilah orang yang pandai berbahasa, kau akan hidup aman bahagia.

Jadilah orang yang berakal minda, kau akan meraih kejayaan dan banyak harta.

Lidah yang petah memerlukan perbendaharaan kata yang banyak, latihan yang berterusan dan berani membuktikan identity yang mendalam dan pengalaman hidup sendiri.

Dengan ini aku kira cukuplah DIET dan penjagaan diri yang kau perlukan untuk menjadi gadis yang rupawan dan ratu pilihan hatiku. Berusahalah ke arah itu. Sesungguhnya serbat yang ku kumpulkan itu bias menjadikan wajah hidupmu bersinar bagaikan bulan permata, berkedip bagaikan bintang surayya. Indahnya kau menjadi sebutir permata ditengah-tengah serpihan batu yang bertaburan.

Wahai Gadisku

Buat akhirnya, jutaan kemaafan ku pinta seandainya surat ini mengganggu ketenteraman. Jutaan kemaafan juga ku pinta, seandainya terdapat di dalam suratku ini kesilapan yang tak dapat ku temui. Besarlah harapanku darimu Wahai Gadisku agar kau bersedia menjadi seorang kekasih untuk kekasihnya, seorang sahabat dalam perjuangan dan seorang ibu kepada anak-anak yang baik.

Dan…………..ingatlah selalu bahawa :

“laki-laki yang berzina tidak mengahwini melainkan perempuan yang berzina atau perempuan musyrik; dan perempuan yang berzina tidak dikahwini melainkan oleh laki-laki yang berzina atau laki-laki musyrik dan yang demikian itu diharamkan atas orang-orang yang mukmin” AN-NUR :3

“wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki keji dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)” AN-NUR:26

SEKIAN, BUATMU WAHAI GADISKU………..

Penulis :            MOHD NORDIN BIN JAFAR

PERMATANG RAMBAI, PASIR PUTEH, KELANTAN, MALAYSIA

B.A (H) AL-AZHAR

Pada : 18 Nov 1996

9.50 pagi

Petikan dari Majalah As-Saniah 1996, bil.4, Sek.Men. Ugama Arab Saniah,Pasir Puteh Kelantan

Advertisements

7 thoughts on “Wahai gadisku

 1. salam,ustaz..saya pelajar berumur 15 tahun..
  saya tahu yang cinta itu harus haram,
  bagaimana untuk saya jauhinya??
  saya terlalu leka dgn cinta..

 2. Waalaikummussalam,..

  Terima kasih kerana melawat laman nurani.
  Saya doakan semoga saudari beroleh manfaat dan keberkatan dari apa yang saya paparkan disini.

  Saudari,
  Cinta itu adalah anugerah Allah yang maha hebat untuk kita sekalian manusia.Saya faham, dengan umur saudari baru berusia 15 tahun pasti akan terjebak dengan perasaan ingin berkasih sayang dengan lawan berlainan jenis.Perasaan cinta yang saudari alami itu lumrah.Kita ingin mencintai dan dicintai oleh seseorang cuma masanya belum sesuai untuk saudari luahkan perasaan cinta kepada insan bergelar lelaki kerana perjalanan saudari masih jauh lagi untuk menerokai dunia yang fana ini.

  Alam remaja ini, perasaan sentiasa memberontak untuk mencuba sesuatu yang baru seperti bercinta dan berkasih sayang.Perasaan seperti ini amat sukar untuk saudari hindari cuma apa yang perlu saudari buat ialah dengan meluahkan perasaan cinta itu kepada Sang Pencipta Alam Yang Maha Hebat ini.Saudari banyakkan mengingati Allah S.W.T dengan bertasbih,bertahmid dan bertakbir.Insyaallah jiwa saudari akan tenang tenteram.

  Saudari juga boleh menelusi perjalanan hidup Rabiatul Adawiyah dan mengambil contoh dan teladan dari kisah hidupnya yang keluar dari kekecewaan hidup dan akhirnya menjadi antara Wali Allah yang teragung.

  Itulah serba sedikit ilmu yang dapat saya kongsikan buat saudari.Yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu datang dari kelemahan diri saya.

  Salam Ukhuwwah dari saya.

  yang ikhlas
  khairul ariffin a.k.a khairole

 3. salam. sekadar luahan hati. tipulah kalau sy kate sy tak teringin nak bercinte, tapi ntahlah mungkin keteringinan sy tuh juz bile nampak orang lain bercinta. ye lah sape tak mahu disayang, dicintai….tapi..perasaan tuh datang cume sekejap, bile sy kuatkan ingatan pada Allah, sy sedar Allah mahu melindungi sy.. dan otomatik perasaan ingin bercinte ilang cam tu jer..mungkin sy patut bersyukur kerana Allah sentiase beri sy ruang untuk berfikir secara rasional.. bagi sy cukuplah sy ada Allah dan dikurniakan seorang emak yang sentiase berikan yang terbaik bt sy. mungkin bukan sekarang sy bertemu dengan mr.right sy..hehehe. only time will tell…

 4. terharu sy mmbaca,,
  terima kasih kerana dari nurkilan itu telah menyedarkan sy bertapa selama ini sy lalai dalam menjalankan tanggjawab sy sbagai hamba Allah..
  terima kasih skali lagi,,,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s