SOLAT TATAWWU’

Tatawwu’ bererti berbuat taat.

Makna mengikut istilah syara’ dan uruf bererti melakukan taat yang tidak wajib.

Solat sunat tatawwu’ ialah apa yang disuruh atau digalakkan mengerjakannya bagi orang mukallaf sebagai tambahan kepada solat fardhu dengan suruhan yang tidak mesti. Solat ini menyempurnakan solat fardhu pada Hari Akhirat jika solat fardhu mempunyai kecacatan. Terdapat hadith shahih yang marfu’ dari riwayat Ahmad didalam Musnad bahawa solat fardu, zakat dan lain-lain apabila sempurna, ia boleh disempurnakan oleh tatawwu’.

HUKUMNYA: Mereka yang melakukan solat sunat tatawwu’ diberi pahala kepada orang yang mengerjakannya dan tidak diseksa bagi yang meninggalkannya.

Solat tatawwu’ ada yang terpisah atau berasingan daripada solat fardhu seperti solat dua hari raya, solat minta hujan, gerhana bulan dan matahari serta solat terawih.

Ulama’ Mazhab Hanafi mengatakan bahawa Solat Dua Hari Raya adalah wajib.

Ulama’ Mazhab Hambali berpendapat Solat Dua Hari Raya adalah fardhu kifayah.

Ibadah fizikal yang paling afdal adalah solat. Rasulullah bersabda:

Maksudnya: Beristiqamahlah, kamu tidak akan dapat untung, ketahuilah bahawa sebaik-baik amalan kamu ialah solat, tidak ada yang mengekalkan wudu’ kecuali orang mu’min.

Advertisements

Bila Harta Dunia Menjadi Keutamaan..

Pak Kasim seorang yg tamak harta.. dia menawarkan anak dara suntinya yg cun melecun kepada golongan yg kaya raya sahaja. Suatu hari datang la Seman, seorang usahawan muda ingin melamar anak pak kasim. Beliau cukup sifat tanpa cacat cela tetapi beliau malas solat. setelah 3 hari berkahwin.. Seman masih duk kat umah mentuanya. Setelah azan maghrib berkumandang. Pak Kasim mengajak Seman utk solat maghrib berjamaah. Seman gelabah.. sebelum ini dia tak pernah solat.

Lalu Seman masuk ke bilik untuk menemui isterinya.”yang.. camner ni.. abg tak penah solat ni” “takpe bang.. abg ikut je ape yg ayah buat” isterinya berbisik perlahan. Seman pun keluar untuk solat bersama Pak Kasim. Setelah Pak Kasim takbir.. Seman ikut takbir… lalu Pak Kasim membaca surah alfatihah..”bismillahirrahmanirrahim…”
Seman pun turut membaca bismillah dengan lantang…”bismillahirrahmanirrahim…”

Aisyh! pelik menantu aku ni. mazhab mana yg dia ikut? Setahu aku imam je yg baca kuat.. getus hati Pak Kasim..Pak Kasim buat selamba. Dia terus membaca surah al-fatihah. Seman pun turut membaca surah al-fatihah dgn kuat seolah-olah seorang budak yg baru nak belajar mengaji. Pak Kasim pelik.. lalu dia terus berpaling ke belakang utk melihat Seman.

Seman turut berpaling ke belakang kerana mengikut gerak langkah Pak Kasim.
“ish! gila ke menantu aku ni??” Pak Kasim berjalan ke depan utk menjauhkan diri dari Seman. Seman turut berjalan ke depan mengikut langkah Pak Kasim. Pak Kasim terus melarikan diri melalui pintu depan dan terus menuju ke sawah di tepi rumahnya.
Seman terus berlari mengejar Pak Kasim sampai ke tepi sawah. Tiba-tiba Pak Kasim tergelincir lalu jatuh ke dalam sawah padi. Seman pun turut menjatuhkan badannya ke dalam sawah seolah-olah tergelincir.

Pak Kasim pun terus bertanya kepada Seman.”Seman. apesal yg ko ikut aku sampai ke sawah ni?” “ayah.. susah ye nak solat maghrib ni. baru saya tau.sampai kena berlari..”

P/S : Sekadar renungan untuk semua..

A true story happened in the U.S.

A true story happened in the U.S. Moga kita boleh ambil iktibar………..

There’s one asian muslim lady, pakai tudung and with good akhlak. One nigth this lady was on her way home, walking all by herself. Since she finished job late, she decided to take the short cut to her house. She walked at an isolated lorong and the surroundings made her feel very uncomfortable. Tiba-tiba dia nampak ada one guy (white American male) standing againts the wall kat tepi lorong tu. Dia rasa takut & tak sedap hati…all that she can do was pray to Allah for her safety….dia baca ayat kursi dgn penuh pengharapan agar Allah membantu dia di saat tu.

Masa she passed by that guy, dia sempat tengok muka lelaki tu.Fortunately that guy buat tak endah jer and this lady selamat sampai ke rumah dia. The next morning, this lady terbaca dlm newspaper that an American lady had been raped by an unknown stranger dekat lorong yg dia jln semalam just 10 minutes after she passed that lorong.

She was very positive that the guy she saw last nigth was the rapist. So she went to lodge a police report & became a witness to the rape case.She identified the rapist and
after further investigation the police had proved that the guy was really the rapist.This muslim lady hairan juga why that man tak rape dia masa dia lalu kat lorong tu, but rape the next passer by at that lorong. She really wants to know..so she asked for permission to talk to the rapist before any punishment dijatuhkan….

She asked the rapist “Why dont U do anything to me on that nigth eventhough you know that I’m alone?”

The rapist jawab…”No, you are not alone.That nigth I saw two young man walking with U.One on ur right side & the other one was by your left side.If U were alone of course U will be my victim.”

That muslim lady was very supprised to hear the answer……dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam tu,may be juga berkat ayat Kursi yg dia baca mlm tu.

Sumber : Artikel ini diperolehi dari kawan lama semasa menuntut di upm suatu ketika dahulu..semoga kita sama-sama mendapat iktibar daripadanya.. amiin