Virus atau bala?

Ramai yang beranggapan H1N1 hanya sekadar virus yang mampu membunuh manusia dalam tempoh masa yang agak cepat. Bagi umat Islam, kita patut merenung kembali kenapa virus berbahaya ini menyerang manusia seluruh dalam jangka masa yang tak diduga.

Allah telah menurunkan bala kepada manusia sepertimana tsunami yang telah melanda negara Islam mahupun kafir. Apabila azabNya diturunkan, tiada siapa yang terlepas. Seorang ustaz telah memberitahu, azab bukan hanya ada didalam kubur atau di akhirat saja tetapi di dunia juga ada.

  • Di dunia pun kita sudah merungut kepanasan matahari, bagaimana pula dengan kepanasan api neraka?
  • Kita sering merungut jika ada makanan atau minuman yang tidak menepati citarasa dan kita ada banyak pilihan untuk membeli makanan tetapi adakah pada masa itu kita terfikir tentang hidangan di neraka yang lebih memeritkan dan tiada pilihan?
  • Seandainya kita mengalami demam atau sakit, adakah kita masih cergas melakukan amal ibadat seperti solat fardhu?Ingatlah di dalam neraka, tiada kerehatan bagi penghuninya

Banyak sebab musabab jika difikirkan secara logik berkaitan penularan virus H1N1 ini. Makanan kita banyak terdedah dengan penggunaan anggota haiwan yang di gelar babi seperti curcumin ( E 100), riboflavin ( vitamin B2), indigo carmine/Idigotine dan banyak lagi. Anda boleh mendapatkan buku Panduan Persatuan Pengguna Pulau Pinang bertajuk HALAL HARAM. Buku tersebut boleh didapati dimana-mana kedai buku. Ianya banyak membincangkan hal berkaitan makanan.

Itu baru berkenaan makanan. Bagaimana pula dengan pakaian, pinggan mangkuk, alat solek dan sebagainya? Ramai umat Islam yang ambil mudah berkaitan pemprosesan sesuatu barangan. Asal ada tanda halal, semua main rembat asalkan keperluan diri di isi.

Sesuatu yang terjadi mesti ada sebab. Penyakit takkan datang dengan sendiri sekiranya kita mencegah dari awal. Contoh paling senang:

  1. Merokok memang boleh mendatangkan pelbagai penyakit sehingga ada fatwa yang mengatakan merokok itu haram tetapi masih ramai orang Islam yang menghisapnya.
  2. Membiarkan air bertakung dalam tin atau sebagainya. Kita sedia maklum, nyamuk aedes suka membiak di air yang jernih tetapi kita tidak membuang air tersebut malah makin memberi galakan untuk nyamuk tersebut. Apa kesudahannya? Berlakulah penularan demam denggi, chikungunya, demam malaria dan lain-lain.
  3. Berpakaian seksi boleh mendatangkan pelbagai mudarat. Ada perbezaan maksud yang besar di antara menutup aurat, membungkus aurat (pakaian ketat tetapi menutupi seluruh badan) dan membuka aurat. Masalah aurat pun mendatangkan masalah besar seperti kes rogol, sumbang mahram, tiru gaya artis dan lain-lain.

Banyak lagi masalah berpunca dari manusia sedangkan segala peringatan telah termaktub didalam al-Quran malah hadis shahih pun banyak menerangkan dan menguatkan peringatan tersebut. Saya berharap agar kita sama-sama merenung kembali kesilapan dan kealpaan kita sebagai makhluk Allah dalam menunaikan segala perintah dan laranganNya.

Saya memohon maaf sekiranya terdapat kata-kata yang tidak betul. Ianya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan saya selama ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s