SOLAT JAMA’

Solat jama’ terbahagi kepada 2 bahagian iaitu Jama’ Taqdim dan Jama’ Takhir

Jama’ Taqdim

Jama’ Taqdim ialah menghimpunkan solat Zohor dengan Asar dan dilakukan dalam waktu Zohor. Begitu juga dengan menghimpunkan solat Maghrib dan Isyak yang dilakukan dalam waktu Maghrib.

Syarat-syarat Jama’ Taqdim

  1. Berniat menjama’kan kedua solat fardhu ketika takbiratulihram solat yang pertama
  2. Dilakukan mengikut tertib iaitu dilakukan solat yang pertama dahulu kemudian solat yang kedua pula
  3. Kedua solat fardhu tersebut hendaklah dilakukan berturut-turut. Selesai solat yang pertama hendaklah diteruskan dengan solat yang kedua.

Jama’ Takhir

Jama’ Takhir ialah menghimpunkan solat Zohor dan Asar dan dikerjakan dalam waktu Asar. Begitu juga dengan menghimpunkan solat Maghrib dan Isyak yang dilakukan dalam waktu Isyak.

Syarat-syarat Jama’ Takhir

Solat Jama’ Takhir hanya sah dikerjakan apabila dapat memenuhi syarat berikut:

1.  Hendaklah berniat hendak menjama’kan kedua solat fardhu dalam waktu solat yang pertama. Apabila anda mempunyai niat untuk solat Jama’ Takhir dalam waktu Asar, anda perlulah niat dalam waktu Zohor. Berniatlah dalam hati hendak menjama’kan kedua solat fardhu Zohor dan Asar pada waktu Asar.

2. Jika anda tidak berniat sedemikian sehingga luput waktu Zohor, maka anda dikira berdosa dan solat fadhu Zohor hendaklah diqada’kan dan tidak boleh dijamakkan lagi

3. Hendaklah berkekalan masa musafirnya sehinggga selesai solat yang kedua (Asar atau Isyak). Jika anda sedang solat dalam kenderaan seperti kapal terbang dan anda mengetahui ketika itu kapal tersebut telah tiba ditempat anda maka wajiblah anda meneruskan solat dengan solat yang sempurna.

Peringatan

Di dalam solat Jama’ Takhir ini tidak disyaratkan mualat atau berturut-turut dalam mengerjakannya. Tidak disyaratkan fardhu Zohor dikerjakan dahulu diikuti fardhu Asar atau fardhu Maghrib dikerjakan dahulu diikuti fardhu Isyak sebagaimana yang disyaratkan dalam Jama’ Taqdim. Walau bagaimanapun adalah sunat jika dikerjakan dengan berturut-turut seperti Jama’ Taqdim. Ini bermakna Jama’ Takhir, solat boleh dikerjakan dahulu atau kemudian

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s