Bingkisan Doa

SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA MANUSIA,

TAK SEMESTINYA MANUSIA CINTA KEPADA KITA,

TETAPI SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA ALLAH,

NESCAYA CINTA ALLAH TIADA PENGHUJUNGNYA.

SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA MANUSIA,

KITA AKAN CEMBURU KEPADA ORANG YANG MENCINTAI

ORANG YANG KITA CINTAI,

TETAPI SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA ALLAH,

KITA AKAN TURUT MENCINTAI

ORANG YANG MELABUHKAN CINTANYA KEPADA ALLAH JUGA.

YA ALLAH,

ANDAINYA DIA ADALAH JODOH YANG DITETAPKAN

OLEH-MU KEPADAKU,

MAKA CAMPAKKANLAH DALAM HATIKU CINTA KEPADANYA ADALAH

KERANA-MU,

DAN CAMPAKKANLAH DALAM HATINYA,

CINTA KEPADAKU ADALAH KERANA-MU.

 

 

NAMUN,

ANDAINYA DIA BUKANLAH JODOH YANG DITETAPKAN OLEH-MU KEPADAKU,

BERIKANLAH KU KEKUATAN AGAR PASRAH DALAM MENGHARUNGI UJIAN,

YANG KAU BERIKAN KEPADAKU.

 

 

YA ALLAH,

JIKA AKU JATUH CINTA,

CINTAKANLAH AKU PADA SESEORANG YANG MELABUHKAN CINTANYA PADA-MU, AGAR BERTAMBAH KEKUATANKU UNTUK MENCINTAI-MU.

 

 

YA MUHAIMIN,

JIKA AKU JATUH CINTA,

JAGALAH CINTAKU PADANYA AGAR TIDAK MELEBIHI CINTAKU PADA-MU.

 

 

YA RABBANA,

JIKA AKU JATUH HATI,

JAGALAH HATIKU PADANYA AGAR TIDAK BERPALING PADA-MU.

 

 

YA RABBUL IZZATI,

JIKA AKU RINDU,

RINDUKANLAH AKU PADA SESEORANG YANG MERINDUI SYAHID DI JALAN-MU.

 

 

YA ALLAH,

JIKA AKU RINDU,

JAGALAH RINDUKU PADANYA AGAR TIDAK LALAI AKU MERINDUI SYURGA-MU.

 

 

YA ALLAH,

JIKA AKU MENIKMATI CINTA KEKASIH-MU,

JANGANLAH KENIKMATAN ITU MELEBIHI KENIKMATAN INDAHNYA BERMUNAJAT DI SEPERTIGA MALAM TERAKHIR-MU

 

 

YA ALLAH,

JIKA AKU JATUH HATI PADA KEKASIH-MU,

JANGANLAH BIARKAN AKU TERTATIH DAN TERJATUH DALAM PERJALANAN PANJANG MENYERU MANUSIA KEPADA-MU.

 

 

YA ALLAH,

JIKA KAU HALALKAN AKU MERINDUI KEKASIH-MU,

JANGAN BIARKAN AKU MELAMPAUI BATAS SEHINGGA MELUPAKAN AKU PADA CINTA HAKIKI DAN RINDU ABADI HANYA KEPADA-MU.

Mati hanya sekali jadikannya pada jalan Allah,

428 thoughts on “Bingkisan Doa

  1. kata2 yang indah bisa membawa rindu yang berganda,
    tulisan yang ringan membawa peringatan yang lama,
    puisi yang ringkas dapat di hafal sekelip mata,
    namun renungan hati yang menusuk jiwa membawa kepada perubahan yang panjang…..

    kata2 indah telah ditulis dengan sepenuh hati,
    seperti si penulis yang bijak meluahkan bicara hati,
    seperti pelukis yang bijak bermain warna tersembunyi,
    semuga coretan ini membawa kepada perkenalan yang akan saya nanti….

    asalamualaikum……
    nurnadiamohdjalani@yahoo.com

  2. assalamualaikum…
    syukran….
    laman nurani banyak memberi manfaat kepada umat islam teruskan usaha murni ni
    ana doakan laman nurani akan berkekalan…….

  3. salam
    sy mintak izin copy informasi dlm ni utk renungan sy dan juga rakan2 sy yg lain..
    tqvm…

  4. Assalamualaikum…

    Pertama kali saya membuka laman nurani ini tujuan utamanya untuk mencari dalil2 berkaitan Budi Bahasa Budaya Kita, tetapi apabila saya membaca Bingkisan Doa ini tersentuh hati kecil ini dan terasa diri ini terlalu kerdil… Sekiranya ada dalil atau apa sahaja yang berkaitan dengan Budi Bahasa Budaya Kita yang berunsurkan kearah Islam dapatlah ianya dikirimkan ke e-mail saya.
    Wassalam…

  5. Salam………..”Bingkisan Doa” memberi lembaran baru kepada jiwa dan hati manusia yang mula dibayangi cinta.
    Cinta yang teragung adalah untuk Allah yang Maha Esa. Insyaallah…bersama-sama kita dapat mengambil seribu satu ‘ibrah dalam pengertian sebenar CINTA.

  6. Assalamu’alaikum…
    Subhanallah,,,
    sungguh kata2 yg indah n sangat menyentuh hati…
    Bg pembaca smg tergerak hatinya tuk lbh mencintai Allah SWT,,,
    Hakikat Cinta Agung,,,
    Cinta ILAHI…

  7. salam

    izinkan saya menggunakan nukilan ini utk simpanan dan dikongsi brsm kwn2..tq atas usaha dan idea yg mdlm gini..tq

  8. alhamdulillah………smoga kta dlam gologan mencintai manusia tetapi tidak lebih drpada kita mencintai ALLAH….amin

  9. Assalamualaikum wbt

    Izinkan saya menggunakan kata2 ini..untuk dikongsi bersama-sama teman melalui FaceBook..sekadar memberi ilmu yang bermanafaat sesama insan..syuqran

  10. assalamualaikum….

    alhamdulillah syukran kehadrat illahi…

    ayat yang sungguh besar maknanya..and membawa kite kepada kesedaran betapa cinta kepada Allah itu adalh cinta yang sebenar…

    minta izin untuk copy ayat ini…

    semoga hidup sentiasa harmoni dan diberkati-Nya…

    Amin,..

  11. Assalammualaikum w.b.t

    ahlan wassalan..
    sungguh indah doa ini..
    sgt berguna kepada semua..
    saya mohon untuk copy..

  12. salam, izinkan saya copy bingkisan ini untuk memberi
    semangat dalam menempuh dugaan yg lebih panjang ini.
    Juga buat renungan kawan-kawan.

  13. salam…
    terharu saya baca doa ni…sangat menyentuh hati..
    izinkan saya untuk copy yea??
    nak kongsi dengan kawan2…🙂
    terima kasih byk2..

    Wassalam…

  14. assalamuailaikum,sye izin copy bingkisan doa sdr ye…bingkisan doa sdri sgt myentuh hati sye.smg binkisan doa sdri dpt djdikn panduan untuk mdekati dri pda Allah s.w.t.
    amiin….(”,)wassalam…

  15. Salam….sungguh indah2 bait-bait kata2 ini….saya minta untuk salin ye….untuk tatapan kawan2 saya…terima kasih..

  16. Sahabat saya ingin memilih jodoh tanpa melihat pasangannya. Saya ingin memberikan doa ini supaya ia terus menjadi kekuatan kepada sahabat saya itu. mohon copy,tq

  17. Assalamualaikum,
    Binkisan doa yang menyentuh hati ni,saya nak minta izin untuk copy ya.untuk tatapan di kelas saya.
    syukran…

  18. -Assalamualaikum-
    Bingkisan doa ini boleh dijadikan panduan untuk kita semua.Saya nak minta izin untuk copy ya..untuk tatapan di kelas saya.
    Syukran..

  19. sampai menitis airmata saya baca bingkisan doa ni.. apa yang ade kt dlm doa tu kite tau tp xpenah nk hiraukan…lps bace ni,rase cam baru tersedar dr kelalaian yg dilakukan…tenkiu..

  20. Assalamualaikum.. usaha, doa dan tawakal. semoga dihadirkan seseorang yang ‘rusuknya’ ada pada daku. amin. usahalah untuk solehahkan diri kita untuk mendapat yang soleh.

  21. bingkisan doa ini sungguh indah bait2x nya…
    saya sungguh tertarik…mmg itula cinta yg agung…
    saya minta kebenaran untuk copy bingkisan doa ini yea…
    terima kasih…

  22. Salam.. sungguh indahnya kalau ana dapat buat seperti ini.. ana minta izin untuk copy ya.. terima kasih

  23. Salam.. sungguh indahnya kalau sye dapat buat seperti ini.. minta izin untuk copy ya.. terima kasih

  24. bingkisan ini amat meyentuh kalbu…..
    memberi makna yg begitu mendalam…….
    izinkan sy copy laman ni ea….
    thanks

  25. Syahdunya….rasa tersentuh jiwa…
    nak mintak permission untuk copy ea..TQ
    May Allah bless u…

  26. assalamualaikum,minta izin untuk copy….thank you, teruskan perjuangan kerana anak muda zaman ini sudah lupa akan cinta yang suci dan rindu yang hakiki mengikut batas dan ajaran agama islam..ALLAHUAKBAR

  27. Assalamualikum wbt

    Tahniah pada tuan blog kerana telah memberi inspirasi dan keyakinan diri untuk terus bertawakal kepada Allah taala. cinta pada ilahi cinta yg hakiki. Saya mintak kebenaran tuan blog untuk copy2 kata2 indah ini..

    wassalam

  28. Aslmlkm,begitu indah bahasa yang digunakan oleh anda,oleh itu marilah kita bersama megingati Allah,sesungguhnya mengingati Allah lebih baik dan dapat menginsafi diri kita sbg makhluk ciptaan Allah.Insya Allah.

    mengingati Allah bkn sahaja pd kata2 ttp ingat Allah dgn hati,
    mengingati Allah bkn sahaja pd kelakuan ttp pd ibadat,
    menginati Allah bkn pd zahirnya ttp pd jiwanya.
    Ingatlah bhw Allah SWT itu satu,tiada tuhan yg disembah melainkannya.

  29. Mengingati Allah bkn shj pd zahir ttp pd jiwa,Ingatlah bhw Allah SWT itu satu,tiada tuhan yg disembah melainkannya.

  30. Inilah doa yg saya tercari-cari selama ni..Akhirnya~
    Sgt bmkne bg mereka yg masih tcari2 cinta sejati…..

  31. suka sgt…bgs tuk kita sume..sya mnta kebenaran utk d kongsi kan bersama kwn2 sya yang lain…terima kasih…..

  32. salam wrt. sy mohon kbnaran utk mmetik petikan di atas. tertarik dgn ayat yg pnuh mkna dan pngajaran.. dhrap sudi berikan feedback tbaru mngenai apa jua rncana trkini ke almt emel yg telah sy berikan..😉

  33. salam..
    sy suka ngan bingkisan ini..sy pun nak minta izin utk copy bingkisan nie..
    terima kasih..

  34. salam….
    sy sungguh tertarik dgn bingkisan ini…
    sy mnx izin tuk copy bingkisan ini….

  35. salam,
    bingkisan doa yg amat menyentuh hati..
    izinkan sya utk copy.. hati sya amat memerlukan nya..

  36. Saya ingin meminjam kata-kata hihkmah dari laman ini utk dikongsi bersama rakan-rakan. Terima kasih.

  37. Pingback: Bingkisan Doa « Zaky's Blog

  38. doa tu patut kt amalkan dan jdikan pedoman hdp.. agar kita slu rasa dekat pd SANG PENCIPTA ALLAH ‘AZZA WAJALLA , leh tlg copy tuk kak 1…

    than’x wan.

  39. Salam dari saya :Ruangan ini boleh diibaratkan sebagai dakwah…kerana memperingati sesama manusia mengenal dirinya . Tahniah….minta izin untuk menyebarkannya…..

  40. salam ukhwah…bingkisan doa yg amat indah skali, lg indah klu kte mmpraktikkn ye dlm khidupan kte, subhanaAllah, Allah maha adil, sgera la kmbali padaNYa andai mahu mnjadikn dunia ini indah, kerna hidup cuma skali~~insyaAllah, mohon copy bingkisan doa yg indah ini tok mgingatkn kwn yg lain~~trima kasih..

  41. assalamualaikum…alhamdulillah…mudah2an apa yang baik yang telah dikongsikan oleh penulis sedikit sebanayk menjadi dakwah kepada kita semua.nik ucapkan tahniah buat semua atas usaha dan kemuliaan ini.semoga allah memberi balasan yang setipal dengan apa yang kamu lakukan.insyaalah…

  42. assalamualaikum….

    sy minta izin nk copy utk ingatan sy & shbt² yg lain… terima kasih…. syukran…

  43. salam..subhanallah…sunggh indh skali kta2 trsbut..smoga mnjdi pdomn buat kta sume spya lbih mncintai mha pncipta…izinkn sy copy ya..syukrn.. ma’as salamah…

  44. sgt brmakna ap y disampikan..cinta pada ALLAH ltaknye y pertama..
    izinkan saya copy ye…tima kaseh

  45. assalamualaikum…
    sesungguhnya Allah Maha Pengasih dan Penyanyang.,dan sesungguhnya kasih sayang Allah tiada tandingnya.semoga kita semua sentiasa dalam lidungannya.AMIN.
    minta copy ya.thanks.

  46. Salam..baru sy tahu yang sy ni terlalu kerdil di sisi Allah swt..byk sgt kelemahan…izin sy copy ye t.kasih.

  47. Salam,
    saya minta izin utk copy..buat renungan sendiri dan rakan seagama.

    terima kasih, jazakallah Khayran🙂

  48. salam saudara seislamku.. m0hon izin untuk c0py, supaya menjadi ingatan, renung-renungan tuk sahabat2 seperjuangan yang lain.. terima kasih

  49. Assalammualaikum w.b.t

    sungguh indah doa ini..
    sgt berguna kepada semua..
    saya mohon untuk copy..

  50. asslmulaikum…..
    kk saya mw ijin copy paste bwt koleksi blogg sya….biar saya share k tmn2….bwt pnydran dri mereka…
    makasih kk

  51. assalamualaikum…terima kasih kerna mewujudkan laman ni..sy minta izin utk copy bingkisan doa ni..mudah2an..kita semua diberkaiti Allah…Amin….

  52. assalamualaikum,syukran laman ini sungguh hebat penuh dgan tazkirah yang cukup menginsafkan,bleh saya copy doa ini…..agar ssiapa yang membaca doa ini dapat mendkatkan diri kpada Allah…insyallah,amin

  53. ermmm doa nie srba sdikit mmberi k’insafan pada dri sya sbgai mnusia yg mdh lpa n alpha…trima ksih krana wujudkn laman nie..

  54. subhanallah..betapa indahnya sekiranya ukhwah itu disulami dgn iman..betapa kuatnya ikatan suami istri itu andai ianya lillahita’ala….masyaallah…subhanallah,alhamdulillah,allahuakhbar…..

  55. assalamualaikum.. sgt myentuh hati sy bila mbaca ayat2 d atas..makase ya..sy nak minta kbenarn tuk copy k..makase skali lg…wassalam

  56. Assalammualaikum…
    Saya memohon kepada pihak tuan untuk membuat salinan dan dapatlah kiranya mengirimnya kepada email saya…

  57. assalamualaikum,indah sgt2….kadg2 kte lalai & alpa tntg mncintai Allah….kerana khusyuk gan duniawi…cinta akn manusia membwa kpd nerake jhanam,tp cinta akn Allah membawa kte ke syurga yg hakiki…..subhanaaallah….mohon copy….

  58. Assalammualaikum..

    Sungguh indah kata2 ini…izinkan sy copy nukilan ini..
    terima kasih kerana sudi berkongsi..

  59. Assalamualaikum…..
    Kata2 yg terlalu indah……sy sukakannya…..sy mohon izin utk menjadikan dia renungan d fb dan tag sy……

    Allah Maha Besar….

  60. alhamdullillah..
    sy dgr sndri sseorg bmadah mngunakan puisi ini..
    sgt syahdu n mnyentuh prasaan..
    tdak jemu skiranya mndgr..
    izin copy yea..:)

  61. sya minta copy ya…sya nangis bca ni…terima kasih untuk coretan ini…semoga Allah merahmati anda sentiasa…

  62. Asslm,kum. sayatak dpt menafikan lagi keindahaannya dan mengandungi Erti yg benar2 bolih menyentuh dan menyejukkan hati. Dan pd yg sdg bercinta. Dari itu muhun izin copy akn kata2 doa itu tuk sekadar renungan dan ingin berkongsi dgn rkn2 diluar sana….Amiin.

  63. ya Allah ya tuhan kami. jangan engkau jadikan kami dari pada kalangan yang engkau laknati. jadikanlah kami dikalangan orang yang benar dan engkau redai. sesunggunya kami hanya inginkan keredaanmu kerana kami hanya seorang khalifah yang mengabdikan diri kepada mu.

  64. Asslm,kum. saya tak dpt menafikan lagi keindahaannya dan mengandungi Erti yg benar2 bolih menyentuh dan menyejukkan hati. Dari itu muhun izin copy akn kata2 doa itu tuk sekadar renungan dan ingin berkongsi dgn rkn2 diluar sana….Amiin

  65. tma ksh ats pkongsian bsama…sering tengok masjid yg d bina runtuh & hubungan ksh syg yg btahun2 tiada bpenghujung…Bila bc jer ayat2 d atas,timbul keinsafan….cinta yg kekal abadi hanya milik Allah….Alhamdulillah….

  66. sungguh indah ayt nyee.. sye suke! bile kite mencintai seseorg, kite perlu mencintai ketakwaannye kpd Allah… Subhanallah..

  67. Alhamdulillah, dgn izin allah ta’ala ketemu akhirnya dgn blog yang indah ini. Saya mohon izin memetik kata-kata pedoman untuk disampaikan kepada rakan-rakan demi kebaikan umat islam sejagat….

  68. setelah meniti usia sekian lama…tersentuh dengan bingkisan doa ini…wahai anak-anak muda berdoalah selalu dengan doa ini agar semua dalam lembayung kasih sayang Allah….

  69. Alhamdulilah….segar dan lembut sentihan bahasanya,ingkisan doa sebgini membuatkan hati yang keras menjadi lembut,terpikat sungguh….terima kasih

  70. Assalamu Alaikum..
    Aku mohon izin untuk mengcopy isi dalam Laman Nurani ini,semoga jadi motivasi buat aku pribadi dan orang lain.
    thanks..

  71. kata2 y menyentuh hati , mengingatkan kita pada allah yang wajib untuk dicintai umat manusia sbagai pencipta mereka……………..i “m very like it mhon copy y untuk renungan.

  72. Assalamualaikum

    Entri yang amat menyentuh jiwa . Terasa diri ini kerdil disisiMu ya Allah swt . Begitu ampuh khilafku selama ini . Mohon diberi petunjuk olehNya . Amin.

  73. alhamdulillah…masih ad org yg peka trhdp keagungan cinta…trutama cinta ilahi yg satu…syukran

  74. Sesungguhnya keburukan itu hadir pada dirI kita sendiri tetapi kebaikan itu daripada Allah . Alhamdulillah kata kata yg sgt bermakna buat semua umat Muhammad dan hamba Allah yg daif dan hina ini. Terima kasih kerana menyedarkan.

  75. Assalamualaikum…
    Sya mohon utk copy paste kata2 nurani ini ya.. Sya sgt suka dan tersentuh utk memberi kata2 nasihat pd anak2 muda zaman skrg…
    Terima kasih.🙂

  76. Assalammualaikum,,,Agar dri kta lg dkat kpd nya.iaitu allah swt amin..sa harap agar dpt copy kat kt.sunggu menyuntu kan hati dan perasaan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s